Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Adolf Fargnoli. Del noucentisme a l’avantguarda
L’exposició que el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) presenta, ens trasllada a l’univers fascinant d’Adolf Fargnoli, un artista d’origen italià que va deixar una empremta significativa al cor del noucentisme gironí. Descobert per l’arquitecte Rafael Masó, Fargnoli va emergir com un virtuós de la talla de fusta i va destacar especialment per les seves magnífiques arquetes amb aplicacions metàl·liques i interiors folrats de seda, cada una amb un nom poètic que les caracteritzava.
Amb cinquanta exposicions tant d’àmbit nacional com internacional entre el 1918 i el 1933, Fargnoli es va convertir en un mite de la Girona noucentista, aclamat per crítics, artistes i intel·lectuals. No obstant això, el 1932 va marcar un punt d’inflexió en la seva trajectòria quan es va transformar en un dissenyador fascinat per l’estètica de Hollywood. Radicat a Barcelona, va desenvolupar les seves creacions “D’Annali”, una línia de bijuteria femenina que, malauradament, no va arribar mai a materialitzar-se.
El 1933, una crisi emocional i la seva natura bohèmia el van conduir a una depressió profunda. Malgrat la seva producció literària personal, la guerra i la postguerra van significar una davallada creativa, amb només una breu recuperació cap al 1945. Fargnoli va morir silenciosament el 1951.
El MNAC ens presenta una versió ampliada de l’exposició que es pot veure a Girona del 30 de desembre del 2023 al 20 d’abril del 2024. Aquest projecte acompanya una coedició de catàleg realitzada per ambdues institucions i Úrsula Llibres, oferint als visitants una oportunitat única de submergir-se en la rica història d’aquest artista multifacètic.